Blog

MOEDIGE MAN

Ik moet het er ‘s over gaan hebben.
Over de man.

Op mijn leeftijd en menig man verder, kan ik er best over mee praten.
Noem mij wellicht ervaringsdeskundige, hoewel met deze term te veel gesmeten wordt tegenwoordig. Inmiddels dus ervaring met allerlei soorten mannen. Gangmaker, blaaskaak, ego tripper, rocker en kroegtijger, mooi boy, stoer en gespierd, zacht en gevoelig, spiritueel, plakker en stalker, getraumatiseerd, slim en intelligent. Het heeft zo’n beetje allemaal de revue gepasseerd. Waarbij het mij zeker op het gebied van zelfonderzoek en reflectie veel gebracht heeft. Maar dat is natuurlijk pas achteraf bekeken, want in de periodes zelf was het over het algemeen veel worsteling en teleurstelling. Maar toch had ik het allemaal nooit willen missen, deze prachtige leerschool der Liefde. Door deze verliefdheden heb ik mijzelf enorm leren kennen. Dus dank lieve mannen, ook de minst leuke die ik verwenst en gehaat heb vanuit mijn gekwetste en fragiele hart. Jullie hebben allemaal bijgedragen aan de vrouw die ik nu ben.

Hierbij wil ik nog specifiek de man benoemen die moedig in zijn hart laat kijken.

Degene die weet dat hij dan alleen de echte kracht in zichzelf zal vinden en vanuit daar  vervullende relaties. Deze man zet ik hier in het licht en is de krijger die een vrouw graag ziet. Dus man, het is een misvatting te denken dat spieren moeten worden opgepompt, de sixpack moet worden aangespannen en besluit een ronkende lawaaiige motor tussen de benen te klemmen. Een vrouw gaat om voor een man die bereid is en open in het hart. Om te luisteren, te zorgen, te ondersteunen, te koesteren, te vleien, zacht te zijn, emoties te uiten en zo zichzelf te leren kennen. En dus vooral niet weg te lopen als het even moeilijk wordt. Als ik op mijn lelijkst ben en verre van lief omdat ik mij niet gehoord of gezien voel. Of pijn, verdriet of frustratie voel omdat ik zelf ook die rots in de branding nodig heb. Als ik maandelijks wat minder ontvankelijk ben, of de oerbehoefte heb in mijn gevoelige en intuïtieve wereld naar binnen te keren bij het licht van de volle maan.

Mijn moedige man blijft op de achtergrond aanwezig en vlucht niet vanuit een oude kwetsuur van afwijzing. Hij zegt gewoon even niets en houd mij stil en stevig vast. Weet dat jouw aanwezigheid meer dan genoeg is!

LENTELIED

Ramen vliegen open
Dekbedden hangend in de lucht
Zoemende grasmaaiers 
Geurend land en volle akkers
Grazende blije koe en graskaas
Rode radijs, frisse sla en tomaat
De zachte lentezon op mijn gezicht.

Bloesem wiegend in de wind
Bijen met de eerste stuifmeel
Gretig vliegend af en aan
Witte puntjes van de asperges 
Wachtend op hun eerste pluk
Gekwetter van de vogels 
Druk met tak en nest.

Belofte hangt pril in de lucht
Van nieuwe kans en keuze
Van open nieuw begin
Van vergezicht en avondlucht
Van spel van licht en schaduw
Van intenties en verlangen.

Waar sta ik en wat laat ik achter mij?
Wat zijn de inzichten tot nu toe?
Loop ik verder op dit pad of sla ik af?
Welke draken nog te verslaan?
Brengend uit de schaduw in het licht
Transformatie van macht naar kracht.

Mijn hart en stem bevrijden zich 
Al zingend kom ik dieper in contact
Soms wat onwennig en aarzelend 
Volume zonder terughoudendheid
Zonder angst neem ik mijn plek in
Met mijn eigen klank en kleur
Bevrijd ik van schaduw en sluiers
Met bonzend hart en een stromend lijf
Voel ik mijn levenskracht!

Wat is jouw lentelied?

KUNSTENAAR MES

Lieve Antoine,

Helaas moet ik op deze dag lezen dat u niet meer op deze wereld bent, u hebt de tijd die u nog restte in een omgeving die niet de uwe was, hoogst waarschijnlijk ook niet meer zien zitten. De zon nog wat zien schijnen tijdens ons laatste gesprek,  zo zei u mij zou nog welkom zijn. Ik hoop dan ook dat u daar nog van heeft kunnen genieten.

De momenten die we samen doorbrachten zijn mij erg dierbaar en zal ik niet snel vergeten. De geur in dat grote huis wat alles ademde wat kunst was. De magische, kleurige en verstilde energie van het atelier. De ruimte waar uw leven zich grotendeels heeft afgespeeld. En waar u zich dankbaar terugtrok als alle reuring van huwelijk en kinderen weer genoeg was. Alle ruimtes waar overal portretten en taferelen hingen die mij aankeken. Waarbij de schilderingen met de zachte pastels en strakke lijnen mijn fascinatie hadden. Als u erover vertelde, spitste ik mijn oren en al mijn zintuigen. Het was een groot voorrecht om deelgenoot te zijn van uw levensverhalen. Het beeld van het platgezeten hoekje op de bank met de stapels kranten en tijdschriften om maar zo weinig mogelijk van het leven te missen, staat op mijn netvlies gebrand. Zelfs de koppigheid was hartverwarmend puur en zo herkenbaar.

De laatste keren dat wij elkaar zagen nam ik waar met sensitieve voelsprieten, waarbij ik zag dat de slaap en moeheid u al zachtjes wat meenamen naar een andere wereld. Stille momenten van aanwezig zijn, waken en luisteren naar uw zware ademhaling. Wetende dat ik getuige was van een afgerond leven en een lichaam wat door de ziel klaar was om te worden losgelaten.

Veel dank Antoine, voor jouw Zijn en alle mooie verhalen en kunst die worden achtergelaten in deze wereld. Het was een inspirerend genot om jou te leren kennen!

Warme en liefdevolle groet van mij 

JASMIJN

Als de geur van jasmijn…

Refereert aan een boekje wat ik ooit las en aan een cursus waaraan ik deel nam in mijn Antwerpse tijd. De man Jeff genaamd die dit begeleidde was zeer bijzonder. Hij was nagenoeg blind, maar kon desondanks alles haarfijn en scherp met al zijn andere zintuigen waarnemen. In deze cursus leerden we mandala’s inkleuren, waarbij je blindelings op buikgevoel de kleuren koos waar je mee wilde gaan werken. Ook thuis ging je er verder mee aan de slag, waarna Jeff het vervolgens in de groep ging analyseren en bespreken. Zo kon hij op magische wijze vertellen welke kleuren hij in de mandala ‘voelde’, maar ook de uitwerking en betekenis van deze gekozen kleuren. En wat dit betekent voor jou in de persoonlijke ontwikkeling van dat moment of in die periode in jouw leven.

Ik zal mij deze cursus (in wonderen!) altijd blijven herinneren en zeker ook de fijngevoeligheid van deze lieve en rustige man op leeftijd. Hij begeleidde ook jongeren die in de knoop zaten met behoorlijke issues, waarbij hij echt een verschil kon maken voor deze kinderen.
Voor de anderen hoog gevoeligen onder ons; bestel dit boekje daar waar het nog kan, want het is prachtig om te lezen en gaat o.a over hoe fijngevoelig je als mens kunt zijn en bent en dit in ere kunt houden in verbinding met de omgeving. Hij legt het prachtig en duidelijk uit, waarbij ik mijzelf vaak zachtjes ‘aha’ heb horen zeggen en het mij recht in het hart trof. 

Ik heb mij zo opgelucht en gesteund gevoeld door zijn woorden.  Hij heeft ervoor gezorgd dat ik steeds meer begreep dat je met zorgvuldigheid en liefde de gevoeligheid die je als mens bezit mag koesteren én verspreiden! Hierbij een mooi citaat uit het boekje tot slot;

” In Tibet leerde ik dat het belangrijk is om met je energie nooit die van anderen te verstoren. Dit is de weg naar verbondenheid, deelnemen aan het leven vanuit je eigen energie-bel. Zo overstijgen we de machtsstrijd in onszelf en dus ook in de wereld. Ervaren wat zachtmoedigheid betekent. Zacht en moedig..”

” Laat onze energie zijn als de geur van jasmijn: aangenaam, inspirerend en nooit storend.”

Het ga je goed Jef!

IDENTITEIT

Ik ben ik
Als in persoonlijkheid
Nu eenmaal zo gevormd
Vanuit karakter en conditionering
Door overtuigingen, ervaringen
Opvoeding…

Identiteit is de eenheid van wezen.
Volkomen overeenstemming en gelijkheid.
Het beeld dat iemand van zichzelf heeft
is het zelfbeeld oftewel zelf concept.

Het wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen.
Persoonlijkheid is wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn. Op de vraag wat nu je identiteit bepaalt kun je kijken naar de verschillende rollen die je vervult en welke je belangrijk vindt.

Aldus Wikipedia…

Welke identiteit heb ik aangenomen in dit leven?

Is dit mij zodanig aangemeten dat ik er zelf in ben gaan geloven?

Of helpt dit mij enkel sociaal en relationeel op een manier die acceptabel en comfortabel is?

Dit laat mij terugkomen op mijn laatste referentie naar het boek van de laatste van de vrouwenlijn. Degene die het laatste in deze lijn van moeders en grootmoeders is en die verlangt het leven anders in te vullen. Leven vanuit een andere bestemming…Steeds vaker voel ik de drang om meer en meer vanuit mijn binnenste te gaan leven en creëren. Vanuit een wezenlijk deel, waaruit ik enkel voel vanuit een natuurlijke stroom. Deze verdieping vind ik nog steeds plaats. Met het dansen volgens de vijf ritmes, een diepere doorstroming aanzetten d.m.v. Jin Shin Jyutsu en de flow buiten mij stromend houden met Feng Shui.

Maar als ik echt mijn dromen zou volgen buiten mijn beperkende gedachten, wat zou ik dan willen en verlangen? Dan zie ik mijzelf kunst maken, grote beelden met veel zeggingskracht. Ik zie mijzelf vrijuit zingen met al mijn levenskracht en daar anderen stromend en inspirerend in mee nemen. Ik ben vrij, ondernemend en totaal mezelf zonder terughoudendheid of angst. Ik leef in de natuur, zelfvoorzienend en onafhankelijk. Met veel dieren en scharrelende kippen.

Ik blijf mijn visionboard aanvullen en verversen met al deze wensen, intenties en verlangens.

Dus wordt vervolgd!

HOUT EN AARDE

Op het moment dat we worden geboren, wordt er op dat specifieke moment tijdstip energetisch bepaald uit welke drie elementen jij bestaat. Dit bepaalt hoe jij je door het leven heen beweegt en ook volgens welke route. Een landkaart die voor mij lange tijd op een soort doolhof leek.

Volgens deze Nine Star Ki berekening ben ik hout-aarde-hout. Waarin ik mij zeer herken.

De kwaliteit van het element HOUT is die van verbindend, groei, speels, belofte,  onderzoekend, vernieuwend en pionierend. Vooral verbinding en communicatie zijn altijd zeer voedend voor mij geweest. Als kind zat ik altijd vol van woorden, indrukken en gevoelens. Wat er ook als een stortvloed uit wilde, maar vaak inhield vanuit een gevoel van te veel te zijn. Waardoor ik ging stotteren…dit heeft mij zeker in mijn schoolperiodes veel onzekerheid gebracht en soms steekt het nog de kop op bij deelnames aan workshops of cursussen als ik mij dien voor te stellen met mijn naam. Dan voel ik nog dat kwetsbare meisje dat zich mag laten horen en zien.

Wat mij hielp is het schrijven in de vorm van een dagboek. Iets wat sinds kort weer heb herontdekt en nu mijn mijmeringen lanceer op platforms zoals Facebook en Instagram. Hoewel ik dit delen van mijn binnenste naar buiten vaak nog best spannend vind. Wat vind men ervan, wordt het wel gelezen, raakt het een snaar of is het misschien raar, te gevoelig, confronterend of te spiritueel? Maar als ik bij mezelf blijf voel ik dat dit eigenlijk niet uitmaakt, want het doet mij erg goed. Het is wie ik op een dieper en wezenlijk niveau ben. Maar te vaak weggestopt of mezelf stoerder gemaakt dan hoe ik mij van binnen voelde.

Mensen met elkaar verbinden en de juiste connecties tot stand brengen is ook deel van die verbinding. Of de belofte voelen van ontwikkeling en groei, wat op momenten in de lucht kan hangen. Zoals nu in dit prille voorjaar is iets wat mijn hart blij maakt. Het gevoel dat ik deel uitmaak van het leven!

Mijn middelste element in dit profiel is o.a harmoniserend, verzorgend en beschermend. Waar hout ging over mijn handelen, keuzes en uitingsvorm, gaat aarde over mijn diepere gevoelswereld. Heel graag thuis zijn met dagelijkse klusjes, toekomstige plannen of mijmeringen. Vaak ook beschermend over datgene wat kwetsbaar is, of dit nu een dier of een kind is wat niet gezien of verwaarloosd wordt. Verder zal ik nooit echt onverzorgd de deur uit gaan en heb ik harmonie, rust en ruimte hoog in het vaandel staan.

Kortom, kwaliteit van leven waar bij hoort dat alles wat een ziel heeft tot zijn recht komt.

Omdat doorstroming van het wiel van de vijf elementen belangrijk is, kun je kijken naar de aanvulling van de ontbrekende elementen. In mijn profiel betekent dit metaal, water en vuur. In een persoonlijk consult wordt deze route duidelijk aangereikt en betekent in mijn geval; Werk mag meer gescheiden zijn van mijn sociale leven (metaal) en door een verdieping en verwerking op onbewust niveau (water) ontstaat er nog meer verbinding en contact in mijn relaties en omgeving.

Om vervolgens als geheel uit te komen bij mijn passie en bezieling, het vuur!

GROOTMOEDERS

Verweven in verhalen
In kraal en snoer
Van tijd en verleden
Deze sluiers van grootmoeders

Dit snoer van vrouwen voor mij
In de lijn der tijd zijn ze nog aanwezig
Fluisteren zij dat ik ze mag kennen
Mag gaan erkennen

Wie waren zij en hoe leefden zij
Wat voor waarden hielden ze aan
Vanuit welke motieven handelden zij
Welke wijsheid bezaten zij
Kenden zij de wereld en de liefde

Zij ze lief gehad of misschien juist niet
Kenden zij verdriet, pijn, gemis
Wanneer waren zij gelukkig
Hadden ze geheimen?

Dit snoer van kralen
Vraagt om te worden geregen
Uit elkaar te gaan halen
Het wacht tot ik het oppak
Dat ik los schud wat mij nog bezwaart

Want ik ben de laatste die het doen kan
De laatste van de vrouwenlijn

Degene die het leven anders voelt en kiest
Oud beschreven en gloeiend als belofte
Opgelicht pad roept en fluistert mijn hart
Toch zit ik nog vast in iets wat niet mij is
Schud het los en los, kijk ernaar over mijn schouder

Het is nodig om zo goed af te hechten
Rond te maken, te herstellen en te helen
Deze draden van tijd en bloedlijn
Van DNA, cellen en bloed
De informatie ligt in mij opgeslagen
Via water en moedermelk doorgegeven

Alleen gehoord van naam
Zijn zij nog nooit uitgenodigd
Misschien moet ik dat eens doen
Dus welkom zijn jullie stoere
Sterke moeders van de moeders

Bezoek mij in mijn dromen
Kruip in mijn pen en vertel
Toon jezelf in klank en stem
Open ben ik en luister als nooit tevoren

Zodat ik het goed kan afhechten
Voor verleden, heden en toekomst…

FENG SHUI

Ik ben de voordeur
De mond van jouw huis
Zie bezoek gaan en komen
Naast een uitnodigende ontvangst
Is mijn energie om goed door te stromen
Ook begrens ik en ben ik nimmer graag zoek
Met naam en nummer ben ik zichtbaar
Zo duidelijk te zien op elke hoek!

Ik behoor tot het element WATER.
Stroom graag met een zachte flow
Mijn naam heet dan ook geen tocht
Noch houd ik van chaos en veel bocht
Voor een gezin is dit best een zware test
Doch met wat glas en waterbron ben ik op zijn best
Ook bevind ik mij in menig badkamer en toilet
Gebouwd vaak niet gunstig, zo is het maar net!

Zo stroom ik door naar de woonkamer
En word ik het speelse element HOUT.
Boeken en kennis is iets wat ik zeker niet mijd.
Ook het groen van de plant is wat mij zeer verblijd.
Hoog op de lijst staan hier verbinding en samenzijn
Met familie en vrienden is dit nu eenmaal superfijn
Dus mochten werk paperassen hier per ongeluk komen
Dan betekent dit een wat mindere kwaliteit van wonen!

Zo kabbel ik makkelijk door de keuken, het hart van het huis
Waar ik transformeer in het verzorgende element AARDE
Kleurige potten en pannen zijn op deze plek van grote waarde
Degene die kookt is hier graag op zichzelf en niet met velen
Om naar hartelust met groenten en kruiden te kunnen spelen
In dit middelpunt als stabiel element bevind ik mij graag
Mijn energie is bedachtzaam, loyaal en soms ietwat vertraagd!

Vervolgens ben ik heerlijk aanwezig als het element VUUR
Mijn podium is de transformatie van het diepste puur
Gooi ik masker en ego af met dans, zang en spel
Mijn verenkleed wordt helder, rood oranje en fel
Passie en temperament is mijn middle name
Beken hier dat ik hou van veel glitter en fame!

Zo ga ik over in het element METAAL
Geenszins grauw en grijs, koud of kil
Maar een energetisch netwerk als grote spil.
Van edelsteen, klank en trilling houd ik hier
Waarbij werkkamer met financiële zaken op een grote kier
Ook regeer ik over de onbewuste slaap en droom
Want voor menigeen is dit heel gewoon
Er is rust en kleuren zijn van zacht pastel
Want dan gaat jouw verwerking razendsnel!

Dan moet mij als laatste nog van het hart..

Dat de bewoners met mij kunnen harmoniseren
Of in bepaalde ruimtes juist conflicteren
Dit door ieders elementen profiel
Bijzonder interessant, persoonlijk en uniek
Dat maakt een Maison De La Vie workshop super fantastique!


Wil jij weten hoe jouw persoonlijke elementen zich verhouden tot jouw woning?

EREN

Alweer 80 jaar ben jij hier op deze wereld…

Altijd positief en opgewekt loop je door het leven.
Zelfs toen je je grootste liefde plotseling verloor.
Hield je de zin in het leven en bleef je sterk tot vandaag de dag in wie jij bent.

Lieve moeder van mij..

Samen hebben we gevochten op leven en dood, zodat ik toch kon komen. Soms was het moeilijk tussen ons en nodig om mijn hart te luchten, anders werd het veel te zwaar.

Vaak gedacht dat jouw angsten en hoe jij de wereld zag en ervoer ook het mijne was. Lang gezocht naar mijn eigen gevoel en identiteit, los van wat jij dacht en vond. Inmiddels weet ik dat ik dit los mag laten en vaar ik mijn eigen koers. 

Ik ben niet van jou en jij niet van mij..

Fijn dat je met mij bent opgelopen.
Mee gedacht
Mij hebt getroost
Bemoedigende woorden gefluisterd 
De vogels te zien
De lucht en het licht

Dat ik van jou heb geleerd de kleine dingen van het leven groot te waarderen. Vandaag eer ik jou, dank ik jou en ik hou van jou!

Dans

Alsof niemand kijkt
voeten dreunen op de beat
stampen in de grond.

Handen en heupen
teveel gegeven
draaien en graaien in ’t rond.

Schouders en knieen
spreken de taal van vastgezette pijn
en gedragen verleden.

Hoofden schudden los
van controle en dwang
dit is het ritme van het lichaam.

Kom, dans mij vrij
maak de ruimte
voor jou en mij.

Dans voor de wereld
voor de liefde
voor de ziel!

Dans je mee met mij?


Constructief

Wat een prachtig woord vind ik dit!

Bij de betekenis ervan vond ik; 
Bruikbaar, nuttig, opbouwend, positief.

Constructief opstellen.
Constructieve ideeën.
Waar je wat aan hebt.
Vormend.

Constructief communiceren;

Leef je in de ander in..
Trek niet te snel conclusies..
Vat tussentijds samen..
Luisteren kun je leren..
Laat af en toe stiltes vallen..
Neem een wat langere pauze..
Stel ongemakkelijke vragen..

Constructieve houding;

Willen verbinden..
Überhaupt ( ook zo mooi! ) willen..
Onderzoekende, nieuwsgierige en reflexieve insteek..
Niet adviseren of fixen..

Nu weet ik het zeker
Dit wordt mijn woord voor 2024! 


Beeldend

De jaren dat ik leefde in Antwerpen
bourgondische stad aan de Schelde
op stond met donker in deze wintertijd
en van werk naar huis ging met donker….

Mij anoniem bewegend in deze wereld
vol van mode, geuren en kleuren
van leven met mensen en verkeer.

Wekelijks was mijn houvast en troost
dwalen door het Middelheimpark
waar verweven tussen oude bomen

Uitgestrekt op glooiende heuvels
allerlei sculpturen en beelden staan.
daar uitkijkend, schrijvend en mijmerend
daalde er een heerlijke rust terug in mijn hoofd en lijf.

Ik ben er ook zeker van dat als deze kunst in beeld
er samen met de uitgestrektheid van groen en natuur
er niet geweest waren, ik hier nooit lang zou hebben uitgehouden.

De visuele kracht van beeld, vorm en kleur
komt terug in heel mijn leven en gebruik ik als vijf elementen met conceptuele Feng Shui. Om zo balans en harmonie te creëren in mijn huis als directe leefomgeving en dus tevens mijn staat van zijn beïnvloed. 

Maar ook als focus en intenties in de vorm van een VISION board.
Ik speur magazines af op zoek naar wat mij triggert en inspireert.
Vervolgens knip en plak ik een eigen compositie van dit alles en hang dit op een stevig stuk board of memobord als reminder voor mezelf.

Wat vertegenwoordigt mij?

Wat vind ik belangrijk en waar word ik blij? 

Welke koers wil ik gaan varen in het komende jaar?

En vooral: hoe wil ik dat dit eruit gaat zien?!

WAARNA MAGIC HAPPENS!!!

Maak jij jouw focus en intenties ook zichtbaar voor 2024?


Andere vorm

Deze vraag werd mij laatst voorgelegd;

Dient de vorm die je jezelf hebt aangenomen jou nog? En in wat voor opzicht spelen de mensen om jou heen daar een rol bij?

Opgeworpen als een lichtbol kwam deze als een boemerang terug aan in mijn hart en ziel. ik voel de urgentie en kracht van deze vraag, wetende vanuit welke bron hij gesteld werd en de tijd waarin we allen als collectieve mensheid zitten.

Wetende ook dat het weer de tijd is om de diepte in te gaan..Welke vorm dient echt mijn ziel en durf ik deze daadwerkelijk te gaan leven? En hoe zit het met de mensen om mij heen? Voeden en dienen zij dit doel?

Vele vormen en gedaantes nam ik letterlijk aan als theaterartiest. Er was een tijd in mijn leven dat ik mocht spelen in een rollenspel van vele kostuums, smink met decor en verschillende entourages. Tegelijkertijd maakten deze personages deel uit van mijn innerlijke wereld. Door ze letterlijk neer te zetten en uit te beelden, kon ik verschillende delen in mijzelf helen en kreeg het een nieuwe plek. Of transformeerde het en liet ik los.

Fascinerend en dankbaar om dit neer te hebben kunnen zetten in vorm, kleur, beeld en energie. De kracht van het zelfscheppend vermogen is magisch en zeer krachtig! Eenmaal hieraan geproefd, dan ben je verkocht en wil je eigenlijk niet anders meer.

Het gaat allemaal door mij, terwijl storm Henk trekt en raast aan en om het huis. Alsof hij probeert te zeggen dat ook het meest vertrouwde fundament om kan. Als een situatie daarom vraagt of als de ziel roept…

Ach, voor nu dan een schrijver in de dop. Misschien morgen of overmorgen een fotograaf, zanger, danser, schilder, tekenaar, tuinder of whatever. We hebben het zelfscheppend vermogen allemaal in ons. Het wacht alleen geduldig af tot we het uitnodigen of er klaar voor zijn.

Onderzoekend vervolg ik in ieder geval mijn weg. Vertrouwende dat de deuren zich weer gaan openen met de juiste intenties van zuiverheid en helderheid!


Trance Dans

Laat mij zien

Wat ik moet weten
De essentie van dit bestaan.
Snorharen, krulstaarten en vacht
Haakneuzen, glanzende ogen met donkere verte
Natuurwezens van moeder aarde…

Laat mij zien!

Rode laarzen, aarde en diepe wortels
Diepte, glooiende heuvels en een schaterlach
Laat mij zien wat ik moet weten
Van moeder aarde en haar wortels
Van de bomen.

Waar zijn jullie!


Wil zien en horen
Van deze oeroude wijsheid.
Niet zo snel en ongedurig
Hoor ik weer die schaterlach
Laten mij wachten en
Draaien mij rond.
En spelen met mijn ongeduld.

Ik lach nu en weet waarom
Er klinkt muziek en zie lichtheid
Er wordt voor mij gespeeld
Vanuit de diepte van de aarde
Gras en heuvels
Diep van binnen
Ik ben het zelf
De boom

Ik ben binnen!

Rust en serene stilte
Omhullen mij.
Mijn laarzen zo groot 
Als de aarde zelf
Ik voel haar en lach.
Hoog ik de lucht
Tussen vacht en zachte veren
En immens grote vleugels
Houd ik mij stevig vast.

Hier ben ik veilig
Snorharen en krulstaarten
Altijd dichtbij
Niet vaak zichtbaar
Voor het blote oog. 

Energie, gebonden
Verbonden
Een netwerk van draden
En wortels.
Informatie wordt gezonden
En doorgegeven
Een energetisch netwerk
Diep door moeder aarde.

Samenhang!

Zoemende bijen
Alles wat leeft
Wat ziel heeft is verbonden.
Tranen van blijdschap
Huil ik..

Van zoiets groots 
Deze aarde zoemt
Meandert van leven
Van oceanen en bossen.
Wat een magische reis!


Afscheid van thuis

De kogel is door de kerk, de knoop is eindelijk doorgehakt.
Een glibberige en letterlijke waterval van één van de vijf trappen in haar huis, heeft mijn moeders keuze om te gaan verhuizen doen versnellen. 

Met een dikke knie, hoofdwond en een bontkleurige gebutste arm stond ze daar. Wat argwanend, gewapend met haar paraplu als steun en toeverlaat in het haar toegewezen en gloednieuwe duurzame appartement. Tja… als ze dit zou afwijzen zo besloot ze wijselijk, dan zou er wellicht lange tijd niet meer zo iets voorbij komen. 

Op die zomerse maandagmiddag in juli, werd ik mij ineens bewust dat door één handtekening, ook ik en mijn broer iets moesten gaan loslaten. Dat altijd warme en zonnige grote huis. Vertrouwd voor ons tot in de vezels van haar hout, kozijnen, deuren en kamers. Altijd geurig van eten, nagellak en koffie als je de trap opkwam naar de keuken. Zoveel herinneringen en jeugdjaren laat ik met dit huis achter mij. Een blije maar ook angstige schooltijd, een prachtig lange eerste echte verliefdheid met veel onzekerheden, tezamen met een intense en verwarrende rouwperiode van het traumatische verlies van mijn vader. 

Ook daarna nog jaren van vele momenten en periodes van stoom afblazen, mijn wonden likken en onder de radar gaan. Dit thuis is er straks fysiek niet meer, dit verleden met al haar verhalen. Toch voel ik ook de lichtheid komen. Tussen de zwaarte in mijn hoofd en mijn hart. Het verdriet wat soms ineens opkomt.
De wolken stof, puin en rotzooi van jaren lang zorgvuldig bewaarde spullen, herinneringen en energie. De lichtheid van het loslaten en schoon schip maken. Opschudden en laten stromen van oude muffe energie die plaats maakt voor een nieuwe en frisse stroom vol belofte! Een nieuwe deur die open gaat staan in mijn moeders leven en vast ook in die van mijn broer en mij.

Dankbaar voor deze nieuwe energiestroom en voor de prachtige tijd waarin ik kind was. En ik kan dat lieve gevoelige meisje van toen gelukkig vaak genoeg nog in mijzelf voelen en koesteren. Het besef en gevoel dat deze kwetsbaarheid juist heel krachtig is!

Dag lief huis!